Landlords Tenants
Vad ska ett hyreskontrakt innehålla?
Vägen till ett hyreskontrakt är i många fall lång och det kan vara svårt att få en egen bostad när man behöver den. Därför har uthyrning i andra hand blivit väldigt vanligt. Allt fler väljer att hyra ut sin lägenhet eller bostad och fler och fler är intresserade av att hyra. När du hyr ut eller väljer att hyra i andra hand så finns det en del saker som är bra att tänka på såsom exempelvis upprättandet av ett hyreskontrakt. Vi har därför sammanställt några av de viktigaste punkterna att tänka på för både hyresgäst och hyresvärd vad gäller hyresavtal nedan.
Viktigt att tänka på för dig som ska hyra ut
Vill du hyra ut din bostad behöver du först säkerställa att detta accepteras av din bostadsrättsförening, om du bor i bostadsrätt, eller din hyresvärd om du bor i hyresrätt. Utan tillåtelse får du inte hyra ut din bostad och kan därmed också riskera ditt eget hyreskontrakt om du väljer att hyra ut ändå. Tillstånd behövs i regel inte om du hyr ut ett rum till inneboende eller hyr ut din villa eller ditt radhus. Läs mer om tillstånd vid uthyrning i Samtryggs Hjälpcenter.
Det är även viktigt att försäkra sig om att din hyresgäst har en god betalningsförmåga så det inte uppstår problem vid betalning av hyran. Väljer du att hyra ut din bostad via Samtrygg så tar vi en kreditupplysning samt ger dig rekommendationer för den hyresgäst du har valt. Skulle problem med hyresbetalningarna ändå uppstå så går Samtrygg in och täcker dessa i två månader.
Vad ska hyreskontraktet innehålla?
När du hyr eller hyr ut en bostad är det viktigt att upprätta ett lagligt hyreskontrakt för att både hyresgäst och uthyrare ska känna sig trygga. Hyreskontraktet ska innehålla följande uppgifter avseende hyresgästen och bostaden:
- namn, adress, telefon, mail
- specificering av vilken bostad hyreskontraktet avser
- månadshyra
- hyresperiod och uppsägningstid
Vad gäller hyran så är det viktigt att få med det exakta månadsbeloppet. Här bör även specificeras vad som eventuellt inkluderas i beloppet såsom, el, tv, internet med mera. Glöm inte att få med vilket datum som hyran ska betalas in och till vilket kontonummer.
Hyresperiod för vilken bostaden ska hyras ska även den anges. Börja med att ange från och med vilket datum som kontraktet börjar gälla, men få även med ett slutdatum. Naturligtvis kan du själv välja om kontraktet ska löpa “tillsvidare”.
Ett kontrakt för bostadsuthyrning ska också alltid informera om uppsägningstid. Uppsägningstiden kan variera beroende på vad det är för typ av bostad:
- Gäller det en villa eller en bostadsrätt gäller tre månader för hyresvärden och en månad för hyresgäst.
- Vid hyresrätt är det tre månader som gäller för båda parter om man har valt att hyra ut bostaden tillsvidare.
- Hyr du ut en hyresrätt, men med ett bestämt slutdatum, så gäller det datum som är angivet i kontraktet. Hyresperioden tar således slut när avtalet går ut.
En av fördelarna med att hyra och hyra ut via Samtrygg är att vi tillhandahåller all nödvändig dokumentation för en trygg bostadsuthyrning – inklusive hyreskontrakt.
Funderar du på att hyra ut en bostad eller letar du efter ett boende? Vi erbjuder marknadens tryggaste bostadsuthyrning och hos Samtrygg är det kostnadsfritt att skapa profil som bostadssökande och uthyrare och vi hjälper dig hela vägen till en garanterat trygg bostadsuthyrning.