The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Tenants

Undvik att bli bedragen – varför tillstånd är så viktigt!

Att flytta in i sin nya hyresbostad ska vara en positiv upplevelse, men tyvärr finns det många bostadssökande som blir lurade att hyra en bostad som inte får hyras ut. För att undvika att bli bedragen och behöva flytta ut ur ditt nya hem är det viktigt att se till att uthyraren har ett godkänt tillstånd att hyra ut bostaden.

 

Här kan du enkelt söka bland lediga bostäder i hela Sverige – vi har 1000-tals nöjda kunder över hela landet.

Det är mycket vanligt med bedrägerier på marknaden för bostadsuthyrning. Bland annat skrev Sydsvenskan för en tid sen om 23 hyresgäster som blivit lurade att hyra en och samma lägenhet. Den oseriösa uthyraren hyrde i själva verket själv lägenheten och hade ingen tillåtelse att hyra ut den. Den här typen av bedrägerier sker alltför ofta och för att undvika att bli lurad är det viktigt att du är vaksam och uppmärksam.

Så här skyddar du dig
  • När det gäller hyresrätter och bostadsrätter måste uthyraren alltid ha tillstånd från fastighetsägaren för att få hyra ut sin lägenhet. Se därför till att kontakta fastighetsägaren/bostadsrättsföreningen och fråga om uthyraren; Bor uthyraren i lägenheten? Får uthyraren hyra ut lägenheten?
  • För att bekräfta att den riktiga bostadsrättsinnehavaren är den person du varit i kontakt med kan du be bostadsrättsföreningen om utdrag ur lägenhetsförteckningen. Där anges bland annat namn på bostadsrättsinnehavaren.
  • Kontrollera uthyrarens namn och telefonnummer. Googla dennes namn och ring för att kolla att det är samma person som du haft kontakt med.
  • När du träffar uthyraren är det bra att kräva legitimation, för att ytterligare få bekräftat att uthyraren är den som han/hon uppger sig vara.
  • Ta gärna med en till person när du ska kolla på lägenheten. Det är lättare att upptäcka felaktigheter eller varningstecken om man är fler.
  • Var vaksam om uthyraren kräver förskottsbetalning men inte har möjlighet att träffas eller befinner sig utomlands.

Vi vill veta mer om dig!

Har du råkat ut för en oseriös uthyrare som inte haft tillstånd att hyra ut i andra hand eller blivit lurad på deposition? Dela gärna med dig av dina upplevelser till oss på Samtrygg.

Hyresguiden