The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Tenants

Tips för att hyra övernattningslägenhet

Är du pendlare och behöver komma närmare arbetet eller av annan anledning söker bostad på deltid? Då kan en övernattningslägenhet vara något för dig. Övernattningslägenheter är en form av lägenheter som ofta finns i bostadsrättsföreningar och större hyreskomplex. Det finns även privatpersoner och företag som hyr ut övernattningslägenheter på kortare eller längre tid. Vi har sammanställt en guide om vad en övernattningslägenhet är och saker att tänka på om du planerar att hyra en sådan.

Vad är en övernattningslägenhet?

En övernattningslägenhet är en lägenhet som det inte är tänkt att man ska bo i på heltid. Det kan till exempel vara så att man är pendlare och enbart har behov av en lägenhet under veckorna då man bor och arbetar på olika orter, eller om man av annan anledning enbart söker en bostad på deltid. Ofta är övernattningslägenheter av mindre storlek. Det brukar handla om en etta med kokvrå, eller en etta med kök som hyrs ut möblerad.

Vad bör man tänka på vid hyra av en övernattningslägenhet?

Det finns en hel del saker man bör tänka på när man hyr en lägenhet av den här typen. Bland annat bör du se över försäkringsbehovet. Är övernattningslägenheten en bostadsrätt behöver du en så kallad bostadsrättsförsäkring. Är det i stället en hyresrätt kan det vanligtvis räcka med hemförsäkringen.

När det gäller övernattningslägenheter är djur sällan tillåtna, vilket ofta beror på hänsyn till allergiker då det kan vara flera som övernattar i lägenheten, under exempelvis samma vecka men så klart inte samma veckodag.Det är ofta inte heller tillåtet att röka i lägenheten, inte ens om man gör det under en eventuell köksfläkt.

En annan viktig sak att tänka på är att det i många fall inte är tillåtet att skriva sig på adressen för övernattningslägenheten. Man måste alltså ha en annan bostad vid sidan av där man står skriven i sin folkbokföring, även om man övernattar flera nätter i lägenheten.

Hyran är en annan aspekt att ta i beaktning. Det är viktigt för både hyresgäst och hyresvärd att vara överens om vad som ska ingå, såsom exempelvis el, vatten, internet med mera.

Hur hyr man en övernattningslägenhet?

När man ska hyra en lägenhet för övernattning skrivs i regel ett kontrakt där hyresgäst och hyresvärd kommer överens om hur länge lägenheten ska hyras, i vilket skick den ska lämnas, hyra och vad som ingår med mera. I kontraktet finns också information om vilka möbler som ingår i lägenheten.

Sök bland lediga bostäder

Om du söker efter bostad att hyra är en kostnadsfri profil som bostadssökande hos Samtrygg ett bra tips som underlättar och gör det tryggare att hitta och hyra bostad. Du kan hyra depositionsfritt och får personlig service genom hela hyresperioden. Dessutom tar du del av våra trygga hyresavtal och en speciellt utformad andrahandsförsäkring som kompletterar hemförsäkringen. Med en uppdaterad profil ökar du chanserna att hitta ditt perfekta boende!Hyresguiden