Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Hur du tar hand om din hyresbostad som om den vore din egen

Att hyra en bostad innebär ett ansvar, både gentemot hyresvärden och dig själv som hyresgäst. För många känns en hyrd bostad mer tillfällig, men genom att vårda och ta hand om den som om den vore din egen kan du inte bara skapa en trevligare miljö för dig själv och bygga en god relation med hyresvärden. Här är några tips på hur du tar hand om din hyresbostad på bästa sätt.

1. Håll regelbundet underhåll

Precis som med en ägd bostad kräver en hyresbostad regelbundet underhåll. Det innebär att hålla ytor rena, ta hand om småreparationer och se till att eventuella problem inte växer sig större. Genom att dammsuga regelbundet, torka av ytor och rengöra badrum och kök slipper du smuts som kan leda till slitage. För småreparationer, som droppande kranar eller trasiga dörrhandtag, kontakta din hyresvärd i tid så att dessa åtgärdas snabbt.

2. Undvik skador på väggar och golv

Väggar och golv är ofta känsliga för slitage, och eftersom hyresvärdar förväntar sig att bostaden ska lämnas i gott skick kan repor, hål och fläckar bli ett problem. Använd möbeltassar på stolar och bord för att undvika repor på golvet. Om du vill hänga upp tavlor eller hyllor, använd självhäftande krokar istället för att borra eller spika hål i väggen. De kan enkelt tas bort utan att lämna märken när du flyttar ut.

3. Var varsam med vitvaror och köksutrustning

Vitvaror som kylskåp, spis och diskmaskin är ofta de dyraste föremålen att ersätta eller reparera. Därför är det viktigt att du använder dem på rätt sätt och rengör dem regelbundet. Rengör ugnen från fett och smuts, avfrosta frysen och torka rent både in- och utsidan av kylskåpet. Att underhålla dessa apparater gör att de håller längre och minskar risken för problem under hyrestiden.

4. Håll koll på ventilation och fukt

Fukt är en vanlig orsak till problem i bostäder, och om det inte hanteras kan det leda till mögel och andra skador. Se till att ventilationssystemet fungerar ordentligt genom att rengöra ventiler och filter regelbundet. Lämna dörren till badrummet öppen efter dusch så att fukten ventileras ut och torka av fuktiga ytor för att förhindra mögelbildning.

5. Behandla utemiljön med omsorg

Om din hyresbostad har en uteplats, balkong eller trädgård, se till att även dessa utrymmen hålls i gott skick. Klipp gräset, ta bort ogräs och rengör uteplatsen från smuts och löv. Om du har balkong, undvik att lämna ut möbler eller annat som kan skadas av väder och vind.

6. Rapportera problem omedelbart

Om du upptäcker något större problem i bostaden, som läckor, elektriska fel eller trasiga installationer, är det viktigt att omedelbart meddelar detta till din hyresvärd och Samtrygg. Små problem som inte åtgärdas snabbt kan leda till större skador, vilket både kan bli kostsamt och påverka ditt boende.

7. Visa respekt för bostadens regler

Var noga med att följa eventuella regler och riktlinjer som hyresvärden har satt upp. Det kan handla om att respektera grannarna, sköta sophantering och följa eventuella regler kring husdjur eller rökning. Att visa respekt för både fastigheten och dina grannar kommer inte bara att göra boendet trevligare, utan även öka chanserna för att få ett positivt omdöme som hyresgäst i framtiden.

Att ta hand om en hyresbostad som om den vore din egen innebär att du visar omsorg om detaljer och underhåll, samtidigt som du förebygger potentiella problem. Genom att hålla bostaden i gott skick skapar du en trivsam miljö för dig själv och ökar chanserna att få tillbaka din deposition i slutet av hyresperioden.

Sök bland lediga bostäder

Hyresguiden