Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresgäster

Förbered balkongen eller uteplatsen inför hösten

När hösten närmar sig och temperaturerna sjunker är det viktigt att förbereda balkongen eller uteplatsen för den kommande vintern. Med rätt skötsel och planering kan du skydda dina utemöbler och växter från vädrets påfrestningar, samtidigt som du kan fortsätta njuta av din utomhusyta även när det blir kallare. Här är några enkla men effektiva tips på hur du kan ta hand om din balkong eller uteplats inför höst och vinter.

1. Förvara utemöbler på rätt sätt

För att förlänga livslängden på dina utemöbler är det viktigt att skydda dem mot fukt och kyla. Trämöbler bör oljas in för att stå emot fukt och minska risken för sprickbildning. Plast- och metallmöbler kan rengöras noggrant och förvaras under tak eller täckas med vattentäta möbelskydd. Om du har möjlighet, flytta in möblerna i ett förråd eller annan skyddad plats. Tänk också på att dra åt skruvar och muttrar så att möblerna är i gott skick när våren kommer.

2. Skydda dina växter mot frost

Växter som inte tål frost bör flyttas inomhus eller placeras i ett inglasat utrymme, som ett uterum eller en vinterträdgård. För växter som är tåliga men ändå känsliga för kyla, kan du isolera krukorna med juteväv eller bubbelplast. Detta hjälper till att skydda rötterna från att frysa. Ett annat tips är att placera växterna tätt tillsammans, gärna intill en husvägg, där de får lite extra värme och skydd mot vinden.

3. Rengör och underhåll din balkong eller uteplats

Innan vintern kommer är det bra att göra en ordentlig rengöring av balkongen eller uteplatsen. Ta bort löv, smuts och annat skräp som kan samlas under hösten. Rengör golvet med ett lämpligt rengöringsmedel och se till att dräneringshålen inte är igentäppta för att undvika att vatten samlas och fryser. Om du har trägolv, kan det vara klokt att behandla det med träolja eller lasyr för att skydda mot fukt och frostskador.

4. Fortsätt njuta av uteplatsen under hösten

Bara för att temperaturen sjunker betyder det inte att du måste sluta använda din uteplats. Med några enkla justeringar kan du skapa en mysig och inbjudande plats att njuta av även under höstkvällarna. Lägg ut några värmande filtar, placera ut ljuslyktor eller en eldstad för extra värme, och dekorera med höstiga kuddar och textilier i varma färger. Om du har en balkong eller uteplats med tak, överväg att installera en infravärmare för att förlänga säsongen ytterligare.

5. Kontrollera och underhåll belysningen

När dagarna blir kortare är bra belysning på uteplatsen extra viktigt. Kontrollera att alla lampor fungerar som de ska och överväg att installera nya ljuskällor för att skapa en inbjudande atmosfär. LED-lampor är ett energieffektivt alternativ som tål kyla bra. Solcellslampor är också ett bra val, men tänk på att de behöver tillräckligt med dagsljus för att fungera optimalt, vilket kan vara en utmaning under de mörkare månaderna.

Genom att följa dessa enkla råd kan du förbereda din balkong eller uteplats för höst och vinter, samtidigt som du skapar en trivsam och funktionell yta att njuta av året runt.

Sök bland lediga bostäder

Hyresguiden