The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Landlords

Så undviker du vanliga fallgropar när du hyr ut din bostad

Att hyra ut en bostad är oftast en bra idé – du får en stabil inkomst och skapar dessutom en boendemöjlighet för någon annan. Det lönar sig dock att genomföra uthyrning metodiskt för att undvika onödiga problem och otrevliga överraskningar. Vi har sammanställt vanliga fallgropar – och visar hur du kan undvika dessa. 

Skälig hyra

Det kan vara lockande att ta ut en så hög hyra som möjligt, men det lönar sig att tänka igen vilken hyra du väljer att sätta. Hyr du ut en hyresrätt har du inte rätt att göra vinst och en oskälig hyra kan leda till att du förlorar ditt förstahandskontrakt. Uthyrning av en bostadsrätt möjliggör en friare hyressättning, men hyran måste ändå vara skälig.

Genom att lägga sig på en lämplig hyresnivå ökar du sannolikheten för att du snabbt hittar en bra hyresgäst som kan börja betala hyra och att hyresgästen bor kvar under hela hyresperioden.

Vill du enkelt hitta en lämplig hyresnivå för din bostad? Testa Samtryggs hyreskalkylator!

Ansök om tillstånd – vid bostads- eller hyresrätt

Du måste ha tillstånd för att hyra ut din bostads- eller hyresrätt och efter att hyreslagen ändrades hösten 2019 kan olovlig uthyrning leda till hårda straff. Tillstånd behövs i regel inte om du hyr ut ett rum till inneboende eller hyr ut din villa eller ditt radhus. Läs mer om tillstånd vid uthyrning i Samtryggs Hjälpcenter.

Välj en hyresgäst med tillräcklig betalningsförmåga

Oavsett hur trevlig en potentiell hyresgäst verkar vara är det viktigt att hen har en god betalningsförmåga så att det inte blir problem med att betala in hyran. 

När du hittat en hyresgäst genom Samtrygg som du tycker verkar bra genomför vi en kreditupplysning och ger dig rekommendationer. Om hyresgästen ändå får en förändrad betalningsförmåga, t.ex om denna blir utan jobb, går vi in och täcker hyresbetalningarna i upp till 12 månader och vid behov hjälper vi dig samtidigt hitta en ny hyresgäst. 

Upprätta ett tydligt och lagligt bindande hyreskontrakt

Ett lagligt hyreskontrakt är till för både din och hyresgästens säkerhet. Skriv inte ett hyreskontrakt själv, utan använd ett som är framtaget av jurister. Vid uthyrning genom Samtrygg tillhandahåller vi all nödvändig dokumentation för en trygg bostadsuthyrning – inklusive hyreskontrakt. 

Fyll i besiktningsprotokoll, inventarielista och nyckelkvittens

Genom att noggrant gå igenom bostadens skick och upprätta en inventarielista tillsammans med hyresgästen undviker ni onödiga missförstånd. En nyckelkvittens visar även tydligt hur många nycklar som överlämnats åt vem.


För dig som vill få en trygg och problemfri bostadsuthyrning har vi på Samtrygg tagit fram marknadens mest omfattande Trygghetspaket. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig som uthyrare och vi hjälper dig genom hela hyresprocessen. 

 

Hyresguiden