The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Tenants

Så hittar du boende som student – den kompletta guiden

Har du precis kommit in på en utbildning och ska börja plugga till hösten? Stort grattis, du kommer få en otroligt rolig tid, oavsett i vilken stad du ska studera! Det är dags att redan nu börja leta efter vart du ska bo, men det kan vara en konst i sig att hitta ett bra studentboende. Därför har vi, just för dig, satt ihop den kompletta guiden för hur du hittar studentboende.

  • Ställ dig i studentkö

Det första du ska göra när du har fått ditt antagningsbesked är att ställa dig i en studentbostadskö, oavsett om du har tänkt bo hemma första tiden eller letar efter egen bostad. I början kan det vara svårt att få en studentlägenhet då det oftast är de som har stått längst i kön som får lägenheterna. Eftersom köerna oftast brukar vara gratis är det lika bra att börja samla på sig ködagar så att du i framtiden kan få en bra studentlägenhet. Därefter är det dags att börja leta efter andrahandskontrakt i den staden du ska plugga i.

  • Leta korttidskontrakt 

Eftersom det kan vara svårare att hitta långtidskontrakt är det en bra idé att parallellt även leta efter korttidskontrakt. Oftast är det svårt för hyresvärdar att få sina bostäder uthyrda under en kort tid och sänker därför hyran. Passar såklart utmärkt för dig med studentbudget! Nackdelen med att hyra en kortare period är att du behöver flytta oftare, men fördelarna är desto fler. Bostäder med korttidskontrakt är oftas fullt möblerade och du får möjlighet att se flera delar av staden. Helt perfekt!

Letar du korttidskontrakt? Kika in på våra bostäder här

  • Leta brett och var flexibel

Det som är bra när man är student är att det finns massa olika typer av bostäder man kan bo i. Att få en egen lägenhet precis intill skola som nyantagen är väldigt svårt, men inte omöjligt. Med CSN som inkomst kan det kan det även vara bra att leta efter andra sätt att bo och inte endast leta efter en egen lägenhet. Många studenter väljer istället att hitta en större lägenhet att hyra tillsammans, det är både billigare och roligt! Det är även många som väljer att hyra ett rum eller bo i ett kollektiv istället för en hel bostad själv. Mycket bättre för studentbudgeten och du lär känna flera nya personer som du kanske inte hade träffat annars.

Ska du studera i Göteborg, Uppsala, Linköping eller Lund? Läs mer här om hur du hittar studentboende i Göteborg , Uppsala, Linköping och Lund

  • Go social!

Det finns massvis med grupper på facebook vars främsta syfte är att para ihop hyresvärdar och hyresgäster. Gå med i alla du kan hitta och håll dig uppdaterad. Skulle du inte hitta något så gör en egen post om dig själv. Berätta vem du är, vad du söker och lägg gärna upp en bild. Det är däremot bra att ha i bakhuvudet att det pågår mycket bedrägerier på andrahandsmarknaden så var försiktig. Om du vill minska risken för bedrägerier kan du gå via en förmedling som hjälper dig om något skulle inträffa eller om du tycker du har blivit dålig behandlad.


Via Samtrygg kan du som student hyra lägenhet eller del av en bostad tryggt och enkelt utan att stå i kö. Skapa enkelt ett kostnadsfritt konto hos oss så hjälper vi dig. Börja leta bostäder redan nu! 

Hyresguiden