The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Tenants

Plugga i Lund? – Så hittar du boende som student utan att stå i kö

Ska du börja plugga i Lund i höst? Grattis! Lund är en populär stad att plugga i med över 40.000 studenter. Detta gör det såklart svårt att alla ska få boende i Lund med långa kötider. Men det är inte omöjligt att hitta boende som nyantagen. Vi har samlat de bästa tipsen hur du hittar studentboende i Lund – utan att stå i kö.

 

Bredda din sökning

Det som är bra med Lund är att universitetet är utspritt i hela staden vilket gör att du inte behöver bo precis intill ett campus. Istället kan du leta bostad en bit utanför staden i närliggande städer såsom Malmö, Eslöv, Landskrona eller Kävlinge. Med pågatåget tar det inte mer än 15 minuter att ta sig in till Lund . Lunds universitet sträcker sig även hela vägen till Helsingborg där du också kan leta boende. Från Helsingborg tar du dig också smidigt in till Lund.

 

Var med på utlottningen av bostäder

Det finns flera studentbostadsföreningar som har utlottning av studentbostäder i början av terminen. Detta för att nyantagna studenter ska ha en chans att få en bostad när de flyttar till Lund. Ett bra tips är att sammanställa alla dessa föreningar och vara redo när utlottnignen sker.

 

Var aktiv och få bostad via nationer

Det speciella med lunds studentliv är att det består av olika nationer som du som student kan gå med i. De som blir aktiva och jobbar på dessa nationer kan sedan få möjligheten att hyra såväl korridorsrum som fullständiga lägenheter efter redan ett halvår. Du får då möjligheten att vara med på Lunds studentliv och öppnar upp chansen att få en bostad, utan att ha behövt stå i kö. Win win!

 

Hyr ett rum eller bo i kollektiv

Med CSN som inkomst kan man behöva begränsa sin sökning efter bostad. Däremot öppnar det upp för andra möjligheter att bo. Leta istället efter andra typer av boendeformer som inte är en egen lägenhet. Många studenter väljer istället att hyra ett rum eller bo i kollektiv eftersom det oftast är billigare. Bor du inneboende eller i kollektiv får du även möjlighet att träffa andra personer och studenter. Din första tid i Lund blir också väldigt rolig eftersom du får möjligheten att snabbt skaffa vänner. Viktigt att tänka på när man är inneboende eller bor i ett kollektiv är att du ska trivas med de du bor med. När du är inneboende är det viktigt att du och hyresvärden kommer överens med eftersom ni kommer dela på de sociala ytorna. Om du istället ska bo i ett kollektiv är det även viktigt att du kommer överens med de andra hyresgästerna eftersom ni tillsammans ska sköta bostaden och dela på de sociala ytorna. 

 

Leta korttidskontrakt

Att få ett korttidskontrakt har sina fördelar. Oftast är det svårt för hyresvärden att hyra ut sin bostad en kortare period och behöver då gå ner i hyra. Perfekt för dig som student! Oftast är även dessa bostäder fullt möblerade vilket är ett plus för dig som ny student så du slipper flytta med massa möbler varje gång. Nackdelen med korttidskontrakt är att du behöver flytta oftare, men du får däremot möjligheten att bo och se flera platser i Lund! Perfekt helt enkelt!

Söker du bostad som student nära Lunds universitet? Vi har flera bostäder lediga i det området. Sök efter bostäder i området kring Lund här.


Hyresguiden