Landlords
Passiva inkomster del 2: hyra ut rum eller del av en bostad
Om du bor på en större yta än vad du behöver tillgång till kan du hyra ut delar av bostaden till en inneboende. Förutom att tjäna en extra slant hjälper du en person att hitta någonstans att bo. I den andra delen av artikelserien om passiva inkomster tittar vi närmare på vad som gäller om du vill hyra ut ett rum eller en del av din bostad.
Hur fungerar det att hyra ut en del av bostaden?
Generellt sett är det enklare att hyra ut ett eller ett par rum än hela bostaden, då det inte kräver tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden. Det gäller förutsatt att du själv bor kvar i bostaden samtidigt.
Det är viktigt att skriva kontrakt med din inneboende. Det vanligaste alternativet är löpande/tillsvidarekontrakt, men det går naturligtvis att även skriva ett tidsbestämt kontrakt. Som hyresvärd har du då 3 månaders uppsägningstid, medan bostadsformen avgör hyresgästens uppsägningstid. Är det en bostadsrätt/villa är hyresgästens uppsägningstid 3 månader, medan den är 1 månad om uthyrningen till inneboende gäller en hyresrätt. Du kan också skriva ett tidsbestämt kontrakt, men då får du inte säga upp avtalet innan det bestämda datumet.
Hur sätter jag en skälig hyra för uthyrning av rum?
Det är upp till var och en att sätta en hyra för rummen som hyrs ut, men det finns några regler att förhålla sig till. De ser olika ut beroende på om det är en privatägd bostad (villa/bostadsrätt) eller en hyresrätt:
- I en hyresrätt kan du utgå från kvadratmeterhyran för den delen av bostaden som du hyr ut samt tillägg för eventuellt möblemang och gemensamma utrymmen
- I en bostadsrätt eller villa kan du ofta ta ut en högre hyra. Enligt Hyresnämnden får dock inte hyran vara påtagligt högre än summan av din kapital- och driftskostnad
Glöm inte att tydliggöra om el, internet och möblering med mera ingår i hyreskostnaden.
I Samtryggs Hyreskalkylator kan du ange bostadstyp och därefter räkna ut en skälig hyra. Du kan också läsa mer om vilka regler som gäller för hyresrätter och bostadsrätter i Samtryggs hyresguide.
Sätt upp förhållningsregler
För att både du och din inneboende ska trivas bör förhållningsregler sättas upp. Vissa av dem, till exempel vad som ingår i hyran, huruvida rökning är tillåten samt om den inneboende får ha husdjur, bör stå med i kontraktet. Andra trivselregler kan du antingen välja att skriva med i kontraktet eller komma fram till med din inneboende innan inflyttning. Det kan röra sig om regler gällande besök av gäster, egen möblering samt städ- och köksrutiner.
Ju tydligare förhållnings- och trivselregler ni sätter upp, desto bättre kommer ni förmodligen trivas under samma tak.
Funderar du på att hyra ut en del av, eller en del av en bostad? Ta första steget till en trygg andrahandsuthyrning genom att räkna ut en ungefärlig hyra. Samtrygg hjälper dig till en garanterat trygg uthyrning.