The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Landlords

Hyra ut attefallshus – tänk på detta

Att hyra ut attefallshus är ett allt vanligare sätt att få en en passiv inkomst på. Många drömmer om inkomster som tickar på utan egen direkt inblandning och då utgör uthyrning av attefallshus ett utmärkt alternativ. I denna artikel går vi igenom vad som karaktäriserar attefallshus, hur mycket du kan hyra ut attefallshus för, vilka regler som gäller och annat du bör tänka på.  

Vad är ett attefallshus?

Ett attefallshus är ett komplementbostadshus som uppförs i bostadshusets närhet. Såtillvida huset inte uppförs närmare än 4,5 meter från tomtgränsen krävs oftast inget bygglov, men du behöver göra en anmälan till byggnämnden och få ett startbesked innan du börjar bygga. Från och med 1 mars 2020 gäller nya regler för attefallshus där den maximala boytan uppgår till 30 kvadratmeter – i det fall attefallshuset uppförs som ett komplementbostadshus. Den högsta tillåtna höjden från mark till taknock är 4,0 meter.

Till skillnad från en friggebod får attefallshuset användas som permanentboende och då krävs de funktioner som måste finnas i en bostad – t.ex. utrustning för matlagning, förvaring och personlig hygien. Bostaden ska även vara tillgänglig för personer med begränsad orientering- och rörelseförmåga.

Hur mycket kan du hyra ut attefallshus för?

Uthyrning av attefallshus följer bestämmelserna i privatuthyrningslagen som sedan 2013 tillåter en friare hyressättning jämfört med hyresrätter. För att räkna ut en ungefärlig hyra kan du använda Samtryggs Hyreskalkylator och ange bostadstypen bostadsrätt. Hyresprissättningen ser något annorlunda ut för attefallshus så för att få en mer precis hyressättning, eller om du har frågor kring uthyrning, kan du kontakta Samtryggs hyresexperter via mail eller telefon, så hjälper de till att svara på frågor utifrån dina specifika förutsättningar. Du kan även fylla i vårt kontaktformulär så hör vi av oss till dig.

Genom att hyra ut ett attefallshus får du passiva inkomster, men du gör samtidigt samhällsnytta eftersom du skapar fler boendetillfällen. Bostadsbristen är fortfarande omfattande, speciellt i storstäderna och studentstäder.

Köpa attefallshus för att hyra ut

Att köpa och bygga ett attefallshus för att hyra ut blir allt vanligare. Attefallshus finns i olika utformingar och om du planerar köpa attefallshuset för att hyra ut lönar det sig att fundera på vilken typ av bostad flest antal bostadssökande kan tänkas efterfråga.

Så hyr du ut attefallshuset tryggt och enkelt

Privatuthyrning kan vara förknippad med risker och därför är det en bra idé att använda en marknadsplats för trygg bostadsuthyrning. . På detta sätt kan du mer eller mindre eliminera risker och problem som försenade eller uteblivna hyror och tvister gällande skador i bostaden försvinner. Som uthyrare tar du kostnadsfritt del av vårt Trygghetspaket vilket bland annat inkluderar upp till 12 månaders hyresgaranti, trygghetsförsäkring och personlig service. Läs mer om Samtryggs modell för trygg bostadsuthyrning här och skapa ett kostnadsfritt konto.

Hyresguiden