The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Landlords

Köpa lägenhet för att hyra ut – Så funkar det

Att köpa en lägenhet för att sedan hyra ut den kallas vanligtvis för en investeringsbostad, men är det lagligt och får man köpa med enda anledning att hyra ut? Vi reder ut vad som gäller.

Kort och gott kan man säga att när du väljer att köpa en lägenhet, har du också valt att äga en del av föreningen som bostaden befinner sig i. Om du vill bo i lägenheten och använda den själv är det sällan några problem, och om du köper lägenheten för att hyra ut lönar det sig att du kollar hur föreningen ställer sig till bostadsuthyrning.Vill du inte göra det på egen hand kan du be mäklaren i fråga att hjälpa dig.

Giltiga skäl kan ge dig möjlighet att hyra ut direkt


Ibland kan livet förändras med mycket kort varsel och det kan uppstå en situation där du behöver lämna lägenheten som du precis har köpt. Många föreningar godkänner uthyrning om du har en skälig anledning till det. Det kan t.ex. handla om att du vill hyra ut den till en närstående som är i stort behov av en bostad eller att du inte har möjlighet att sälja lägenheten på en gång, då marknadsläget kanske ser sämre ut för tillfället.

Du har möjlighet att överklaga vid avslag


Skulle det vara så att föreningen inte vill godkänna att du hyr ut din lägenhet direkt efter köp kan du vända dig till hyresnämnden för att överklaga beslutet. Om hyresnämnden godkänner din uthyrning är det bara att köra på, även om föreningen inte håller med beslutet. Vi rekommenderar dock att du kontrollerar regler innan du gör köpet, speciellt om du planerar att ha bostaden som en investeringsbostad. Det finns fall där både föreningen och hyresnämnden säger nej och då måste du själv bekosta hyra och drift.

Godkänd uthyrning – vad gäller?


Har föreningen eller hyresnämnden godkänt din uthyrning? Härligt, men kom ihåg att det finns ytterligare saker som du behöver beakta. Kom ihåg att du inte får ta ut en alltför hög hyra även om du äger bostaden och att du måste följa de regler och stadgar som gäller för föreningen. Hyran ska fortfarande vara skälig, även om den naturligtvis också ska kunna täcka upp för dina utgifter. Ett annat smart drag är att se till att det är du som betalar in avgifterna och att hyresgästen betalar direkt till dig, eftersom det trots allt är du som står som ägare.


Är du nyfiken på hur mycket din bostad kan hyras ut för? Testa vår Hyreskalkylator för att räkna ut en ungefärlig hyra direkt.

Till Hyreskalkylatorn

Hyresguiden