The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Landlords

Hyrde ut i andra hand och fick hemmet länsat

När Esko skulle hyra ut hans mammas villa till en bekant som behövde hjälp med ett tillfälligt boende blev han bestulen på fullständigt bohag och kunde senare hitta sina barns leksaker på Köp & Sälj sidor på Facebook.

“Detta är tacken för att man bara ville vara snäll. Det är lätt att vara efterklok men såhär i efterhand är jag besviken på mig själv att jag inte förstod vilka risker det innebar att hyra ut utan ett ordentligt kontrakt och besiktningsprotokoll”

Vill du veta mer om hur det går till när man ansöker om tillstånd? Läs om hur du går tillväga för att få tillstånd att hyra ut i andra hand.

En man som Esko känt sen 2014 behövde akut hjälp med ett boende och vände sig till Esko för hjälp. Esko som tyckte synd om mannen kom överens om att låna ut sin mammas villa tillsvidare tills mannen hade hittat ett permanent boende. De skrev kontrakt och Esko lånade snällt ut villan möblerad med fullständigt bohag.

Allt flöt på bra och den bekanta tycktes trivas i villan. I slutet av månaden hade första hyresbetalningen inte kommit in. Esko ringde förbryllat upp sin vän och påminde om att måste betala både hyra, el-räkningar och kommunala avgifter i tid. Mannen återkom hela tiden med olika bortförklaringar och när det slutligen hade gått 3 månader utan att han hade betalat några hyror, inga elräkningar eller kommunala avgifter fick Esko nog. Eftersom mannen nu inte svarade i telefon åkte han ut till villan för att meddela honom att han inte längre fick bo kvar och var skyldig att betala 3 månaders räkningar och hyror till en kostnad om 25 000 kr.

När Esko kom till villan fann han hemmet fullständigt länsat på allt. Inte ens barnens leksaker fanns kvar i hemmet. På Köp & Säljsidor på Facebook kunde Esko finna sina möbler och kläder från hemmet till försäljning, mannen hade till och med lagt ut barnens leksaker till försäljning.

Esko polisanmälde men känner sig besviken på att Polisen direkt motsatte sig att Esko lånat ut sitt bohag utan att noggrant dokumentera vad som vad hans och sa att det inte gick att göra något åt att Eskos stulna bohag låg till försäljning på nätet:

Polisen sa: “Har du märkt dina saker? Kan du bevisa att det är dina saker?” Jag blev nästan förbannad att de inte trodde på mig och de svarade att så länge inte sakerna var märkta så kunde jag inte få hjälp med att polisanmäla om jag inte kunde bevisa att sakerna verkligen var mina.

Vanligt att problem uppstår när man hyr ut till någon man känner

För Esko slutade hans uthyrning i katastrof och han befarar att han gått i personlig förslut om 100 000 kr. Hyresnämnden varnar för att det är väldigt vanligt att problem uppstår när man hyr ut till en bekant eller vän. Detta eftersom många upplever det som säkrare att hyra ut till en person som man känner till, vilket ökar risken för att man inte upprättar ett ordentligt hyreskontrakt, saknar tillstånd för att hyra ut, glömmer upprätta besiktningsprotokoll samt att det är mycket vanligare med muntliga överenskommelser, vilket i en domstol kan vara svårare att bevisa.

Jag känner mig så dum som var naiv nog att inte dokumentera alla möbler jag lånade ut, hade jag varit mer försiktig och märkt upp mina saker hade jag inte behövt gå med ekonomisk förlust. Det är lätt att vara efterklok men jag uppmanar alla som ska hyra ut att vara noggranna med att upprätta ordentliga kontrakt, säger Esko.

Vad är viktigt att kolla upp om du planererar att hyra ut din bostad? Läs mer om vad du ska tänka på när du hyr ut i andra hand i vår guide för uthyrare.

Pssst, glöm inte att det finns lagar som reglerar vad du kan ta i andrahandshyra. Vår smarta funktion Hyreskalkylatorn hjälper dig att sätta rätt hyra. Hyreskalkylatorns beräkning bygger på tidigare uthyrda bostäder med Samtrygg.

 

Vilka är Samtrygg?

Vi brinner för att ge alla rätten till ett tryggt boende. Andrahandsmarknaden kantas idag av av problem och stora risktagande – det ska vi förändra. Vi har som målsättning att ingen ska bli lurad eller känna sig otrygg på andrahandsmarknaden. Misstron bland parterna är stor vilket leder till både ökad otrygghet och osäkerhet. Detta gör att många idag avstår från att hyra ut outnyttjad bostadsyta. Bostadskrisen slår mot unga och oetablerade och andrahandsmarknaden är för många av dessa den enda tillgängliga bostadsformen varje sig man har ett temporärt eller bestående behov.

Även om andrahandsuthyrning får mer och mer uppmärksamhet, utgör den idag en relativt liten del av den totala bostadsmarknaden. Enligt en undersökning gjord av Novus i uppdrag av Samtrygg skulle över 200 000 bostadstillfällen i Sveriges storstäder tillgängliggöras om förutsättningarna på marknaden förändrades. För att råda bot på bostadsbristen finns det två lösningar, dels att bygga nytt och dels att utnyttja det outnyttjade beståndet. 

För att skapa bättre förutsättningar på andrahandsmarknaden för både uthyrare och bostadssökande ger vi alla möjligheten att på en marknadsplats slippa krångel och bedrägerier. För att säkra din uthyrning erbjuder vi alla våra kunder vårt Trygghetspaket. För uthyrare innebär det säkerhetskomponenter upp till 12 månaders hyresgaranti, garanterade betalningar på utsatt datum varje månad, trygga avtal, personlig service, andrahandsförsäkring. 

Allt för att säkra din uthyrning!

Hyresguiden