The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Landlords

Hyra ut till inneboende – 5 tips för hur ni ska trivas tillsammans

Att hyra ut ett rum till en inneboende är ett bra alternativ för dig som har ett rum över i din bostad. Det är ett sätt att få in pengar till att betala hyran, dessutom är det socialt och givande att bo tillsammans med andra. Vissa kan vara skeptiskt inställda till att bo tillsammans med någon man inte känner sedan tidigare, men med en liten ansträngning kan det fungera riktigt bra. Här är våra tips för hur du skapar de bästa förutsättningarna till att trivas tillsammans med din inneboende! 

1. Välj en person du har något gemensamt med
När du väljer ut din framtida inneboende är det bra om du hittar en person som du har något gemensamt med och naturligtvis kommer överens med. Bara för att ni bor tillsammans behöver det inte betyda att ni måste bli bästa vänner, men ni kommer att trivas bättre tillsammans om ni har en bra relation. Om ni redan från början känner att ni har något gemensamt och ett liknande sätt att vara på skapar det goda förutsättningar till att ni ska fungera bra tillsammans.

2. Sätt tydliga regler
Det är en stor fördel att vara tydlig från första början med vad du har för förväntningar på hur det ska fungera för er att bo tillsammans. Även om det känns tråkigt att sätta regler så är det bättre att låta så lite som möjligt vara oskrivet. Ni har säkert båda saker ni tar för givet och därför är det bättre att vara övertydlig än att tänka att vissa saker är självklara. Hur man vill ha det hemma kan skilja sig mycket från person till person så var öppen med hur just du vill att det ska fungera mellan er.

Bestäm hur ni gör med handling av gemensamma förbrukningsvaror och hur städning av de gemensamma utrymmena ska fördelas, vem som gör vad och hur ofta. Till exempel kan ni ha ett roterande städschema för att fördelningen ska vara tydlig. Andra typer av regler att göra upp om kan gälla hur det fungerar med att bjuda hem gäster, om man ska säga till i förväg och om det är okej med övernattande gäster eller inte.

3. Håll dialogen levande
Det är bra att vara tydlig med förväntningar och regler från början, men hur tydlig du än är kommer det förmodligen att uppstå nya situationer som ni behöver prata om. Därför är det viktigt att ni kan ha en öppen kommunikation för att kunna ta upp sådant som uppstår under hyresperioden. Undvik inte att ta upp små problemen, det är bättre att prata om det löpande än att det ska bygga upp onödig irritation hos er båda. Risken med att låta saker vara utan att säga till är de ligger och gror till en större konflikt.

Ett tips är att bestämma att ni en gång i månaden ska sätta er ner tillsammans och prata om hur det fungerar hemma. Har ni ett bestämt tillfälle kan det kännas lättare att få saker sagt än att behöva ta upp dem spontant. Ni kanske går om varandra och knappt har tillfälle att prata under dagarna. Därför är det bättre att sätta sig ner i lugn och ro än att behöva ta det när man är trött eller stressad.

4. Skapa en tradition av att umgås
Förutom att ha en tid när ni pratar om saker hemma så kan ni regelbundet göra något trevligt tillsammans. Till exempel kan ni laga middag tillsammans hemma eller göra någon annan aktivitet. Det är lättare att känna sig avslappnad och trivas hemma om ni har en bra relation än att ni ska känna att ni behöver undvika varandra. Du behöver såklart inte alltid känna att du måste vara social när ni ses, men speciellt första tiden ni bor tillsammans kan det vara bra att du bjuder in till att umgås. Huvudsaken är att det känns bekvämt och att ni trivs i det sociala upplägget och se till att din hyresgäst känner sig som hemma redan från början för att få en bra start på er tid tillsammans.

5. Visa respekt för varandra
Det är ditt boende i första hand, men eftersom personen också kommer att bo i ditt hem behöver ni båda respektera varandra. Följ dina egna regler och visa respekt för personen du hyr ut till. Kanske har du också ovanor som kan vara störande vilket kan vara bra att vara medveten om. Det är viktigt att din inneboende trivs och känner sig som hemma för att hen ska bo kvar. Det ligger i bådas intresse att det fungerar, för dig är det en fördel om personen vill bo kvar på lång sikt så det inte behöver ske ett konstant utbyte av inneboende.


Funderar du på att hyra ut ett rum eller en hel bostad? Genom att hyra ut genomSamtrygg försäkrar du dig om en trygg och smidig andrahandsuthyrning. Räkna ut en ungefärlig hyra för din bostad och skapa en kostnadsfri annons för att komma igång idag!

 

Hyresguiden