The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Tenants

Guide: så får du hyreskontrakt – utan att gå på visning!

Ibland kan det vara svårt att få till en visning inför signering av ett potentiellt hyreskontrakt. Kanske befinner du dig för tillfället inte på samma ort som du önskar hyra eller så är det helt enkelt svårt att få tiden att räcka till. Med Samtrygg är det tryggt och enkelt att fixa hyreskontrakt trots att du inte kan vara på plats fysiskt. Vill du vet varför och hur du går tillväga? Läs vidare här!

Hitta bostäder med Direktansökan och gå på 3D-visning hemifrån!

Samtrygg erbjuder möjlighet till 3D-visning på utvalda objekt i Stockholmsområdet genom funktionen Direktansökan. Med Direktansökan behöver du alltså inte lämna hemmet och hyresprocessen går betydligt snabbare, men fortfarande med samma trygghet som vid en fysisk visning.

Du söker bostad på samma sätt som vanligt via sökfunktionen och för de objekt som har Direktansökan framgår detta tydligt. När du hittat ett objekt med Direktansökan som du gillar är det bara starta visningen direkt i din dator, mobil eller surfplatta och enkelt klicka dig runt i bostaden och navigerar mellan rummen.

 

Ingen Direktansökan tillgänglig? Då kan du göra såhär!

Om ett objekt du är intresserad av inte har Direktansökan eller du letar bostad på en annan ort än Stockholm kan du antingen be en vän eller familjemedlem gå på visningen i ditt ställe eller fråga hyresvärden om det är okej att genomföra visningen via exempelvis Skype, FaceTime eller annat videosamtal. Kom ihåg att det är alltid upp till hyresvärden att avgöra om något av dessa alternativ är okej.

Fördelen med att hyra via Samtrygg, oavsett om du går på fysisk eller digital visning, är att hyresobjekten alltid är kontrollerade och godkända av Samtrygg innan de publiceras, vilket gör att du kan känna dig trygg genom hela processen och vara säker på att bostaden lever upp till vad du ser på visningen. Du behöver heller inte betala någon deposition, förutsatt att du är kreditvärdig. Läs mer om fördelarna med att hyra via Samtrygg här!

Ge ett gott intryck

På en fysisk visning träffar du ofta hyresvärden och får då möjlighet att presentera dig och ge en bild av vem du är som person vilket är en viktig del för att öka möjligheterna till att skriva kontrakt. Lägg därför lite extra tid på din personliga profil och beskrivning av dig själv då det är detta som hyresvärden kommer ta del av som första intryck av dig. Har du frågor kring bostaden kan du ställa dem till hyresvärden under visningen. Det kan vara bra att fråga om vad som ingår i hyran så som till exempel el, bredband, tv osv.

Skriv kontrakt och flytta in!

Väljer både du och hyresvärden att gå vidare med kontraktsprocessen är det nu dags att skriva avtal. Samtrygg hjälper till med att ta fram avtal vilket ni sedan signerar med e-signatur via BankID. Snabbt och smidigt! 

Sista steget är kanske det roligaste. Dags för inflytt! På inflyttningsdagen sker normalt sett nyckelöverlämningen och vi rekommenderar att ni signerar en nyckelkvittens samt att ni gemensamt går igenom bostaden för besiktning av dess skick och dokumenterar eventuella skador. Sedan är det bara luta sig tillbaka i din nya bostad!

Söker du efter en ny bostad? Vi erbjuder marknadens tryggaste andrahandsuthyrning! Hyr depositionsfritt, undvik bedrägerier och få personlig service under hela hyresperioden. 

Hyresguiden