The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

News Statistics Tenants

Bostadsfrågan stressar unga

Hur, var och när? Vi har alla varit där, eller är där just nu. Den ständiga frågan om var man ska bo. Fråga som dyker upp oavsett om man ska flytta hemifrån för första gången eller om det är ens barns tur att göra det. Det är inte konstigt att en undersökning från Kantar Sifo i uppdrag av Fastighetsbyrån visar att 6 av 10 unga är stressade över bostadsfrågan. 

Vad oroar mest?  

Att hitta ett boende är inte alltid enkelt. Det är många faktorer som ska vara på plats för att man ska kunna känna sig nöjd. Att boendet passar en ekonomiskt och ligger i rätt område brukar vara de två största anledningarna till att man väljer ett boende, men för många unga handlar det om fler faktorer. 

De som är mest stressade över boendefrågan är de som bor i andra/tredje hand eller är inneboende. Och stressen kring boendefrågan gäller inte bara för storstäderna utan i nästan hela landet. I Stockholm, Göteborg och Malmö känner 66% sig stressade om var de ska bo medan motsvarande siffra för hela landet är 58%. Men vad är det som oroar? Till att börja med är det många unga som är oroliga över att de inte kommer att hitta ett boende de är nöjda med. Andra menar (32%) att deras möjligheter att få tag på ett boende, oavsett vilket typ av boende är liten. 

Vad är de största hindren?

Det största hindret enligt unga att komma in på bostadsmarknaden är bostadspriserna vilket 50% har svarat och siffran är högre i storstäderna. Krav på kontantinsats och fast anställning anses vara en följd av hinder av detta. Eftersom bostadspriserna är så pass höga och det kan vara en kupp att komma in på den arbetsmarknad man vill, finns det små steg man kan ta som kan hjälpa för att komma in på bostadsmarknaden. 

Genom att hyra en lägenhet har man möjlighet att inte binda sig till något för all framtid och på så sätt kan man ta den tid man behöver för att ta reda på vad man vill. Om man dessutom söker bostad genom en plattform som Samtrygg blir processen avsevärt tryggare. 

Sök bland lediga bostäder

Hyresguiden