The Rental Guide

Your personal guide on the rental market. Here you’ll find everything from guides, rules and regulations to interviews and news.

Tenants

7 vanliga missar vid flyttstädningen – så slipper du bli ersättningsskyldig

När du ska flytta ut ur din bostad behöver du genomföra en flyttstädning. Detta är förmodligen ingen ny information för dig, men det många missar är att kraven för en flyttstädning är högre än vid “vanlig städning”. Se till att en ordentlig flyttstädning genomförs, antingen av dig själv eller av ett professionellt städföretag. Vi hjälper reda ut de 7 mest vanliga missarna vid städningen så du slipper bli betalningsskyldig efter att du flyttat ut ur din andrahandsbostad. 

En av de vanligaste orsakerna till problem och klagomål när man hyr bostad rör just städningen. Det finns ofta en missuppfattning om vad en flyttstädning innebär och den är ofta mer genomgående och omfattande än vad många tror. Om du hittat en bostad via Samtrygg kan du alltid välja till flyttstädning för att slippa onödigt krångel. 

Läs mer om fördelarna med att hyra din bostad genom Samtrygg här. 

Viktiga punkter många inte har koll på vid flyttstädning:

1. Rengöring av spisens ovan- och undersidor samt vägg

Det räcker inte med att torka av plattorna, du måste dra ut spisen och torka av både på alla sidor av spisen och på väggen bakom spisen. Det kan underlätta att ha rikligt med diskmedel när du tvättar bakom spisen eftersom det ofta är mycket fett som hamnar där.

2. Torka av köksskåp och hyllor, både in- och utvändigt

Ta ut innehållet ur skåpen och torka av både hyllor, lådor och sidor. Torka även ovan och under skåpet om det går.

lampa
3. Putsa alla fönster, in- och utsida samt mellan glasen

Det kan vara lätt att tro att man är klar när fönstrens in- och utsida blivit putsade, men glöm inte att även tvätta mellan glasen. För att få isär fönstren finns ofta en skruv som kan lossas för att just komma åt att rengöra mellan glasen.

4. Rengör på och bakom element

Rengör så noggrant som möjligt även bakom elementen. Det samlas ofta damm bakom elementen som är viktig att få bort. Stäng av elementet innan du ska rengöra så att du inte bränner dig.

5. Torka av rören i badrummet

Ofta finns det synliga rör från bland annat badkar, dusch eller handfat och dessa behöver du rengöra.

6. Rensa golvbrunnen i badrummet

Att rensa golvbrunnen kan ofta upplevas som äckligt och illaluktande, men är nödvändigt vid en flyttstädning. Använd gärna handskar vid rengöringen. Undvik att använda frätande rengörningsmedel som tex kaustiksoda, då det orsakar skador på platsrör och packningar.

7. Rengör tak och väggar från damm

Torka av alla väggar och golv så att damm försvinner. Använd gärna en fuktad trasa för att få upp dammet. Var försiktig och se till att inte blöta ner för mycket när du rengör tapeter eftersom det kan bli förstörda av det.

Detta är några av de punkter som ska genomföras när din bostad flyttstädas. Se till att ha koll på alla delar i städningen innan du sätter igång. Om du hittar bostad hos Samtrygg och vill slippa oroa dig för vad som ska ingå i flyttstädningen kan du enkelt välja till flyttstädning som utförs av ett professionellt flyttstädningsföretag. 

 

Hyresguiden